Која е најдобрата исламска земја во светот? Најголемото муслиманско население во една земја е во Индонезија, земја дом на 12.7% од муслиманите во светот,…

Муслимански клуб

Курбан Бајрам, исто така, може да се напише „Ид ал-Адха или Курбан Бајрам. Тоа често се нарекува едноставно Еид. Сепак, Бајрам може да се однесува и на друг фестивал, Еид-ул-Фитр, кој се случува на…

Муслимански клуб

Што велите кога некој ви дава комплименти во исламот? Како и да е, ако некој сака да те пофали, само кажи благодарам, плус кажи „алхамдулилах“ (сета пофалба е за…

Муслимански клуб

Брз одговор: Винскиот оцет и оцетот балсамико се сметаат за Харам бидејќи содржат значителна количина на алкохол. Сите други видови оцет се сметаат за Халал. Дали…

Муслимански клуб

Дали Куранот ја спомнува месечината? Куранот нагласува дека месечината е знак на Бог, а не самата бог. Што рекол Алах за Месечината?…

Муслимански клуб

Научниците ги унапредиле полињата на алгебрата, пресметката, геометријата, хемијата, биологијата, медицината и астрономијата. Многу форми на уметност процветаа за време на исламското златно доба, вклучувајќи керамика, металопреработувачка, текстил, илуминација…

Муслимански клуб

Иако Асаф Јахс (Низам), владетели на поранешната држава Хајдерабад, биле сунитски муслимани, тие продолжиле да го покровителуваат празнувањето на Мухарем. Во нивно време специјалните колонии…

Муслимански клуб

Ние муслиманите не го обожаваме идолот во Мека. Ние дури и не го нарекуваме Идол. Тоа е камен кој пророкот Мухамед го качил во Мека, чија главна цел е…

Муслимански клуб

Во Светиот Куран (SWT) Аллах изјавил за правата на миразот на жената. „И дајте им на жените нивните мирази како подарок. Потоа, доколку се…

Муслимански клуб

Тие се издигнаа како религиозно движење во Дираија во Неџд во 1744-1745 година. Нивната доктрина најде малку симпатизери во Хеџаз, а муфтијата на Мека изрече…

Муслимански клуб